De decongestieve lymfatische therapie is een alomvattende term waarbij we gebruik maken van compressietherapie, manuele lymfedrainage, oefentherapie, huidzorg en educatie om de problemen met het lymfestelsel te behandelen.

 

Lymfeoedeem kan primair ontstaan (dit wil zeggen: aangeboren) door bijvoorbeeld een bindweefselaandoening.

 

Maar lymfeoedeem kan ook secundair ontstaan. Vaak voorkomend is een lymfoedeem die optreedt door dysfuncties in het cardiovasculair systeem (bv. spataderen). Lymfoedeem kan echter ook optreden na de behandeling van kanker waarbij klieren uit oksel en lies weggenomen zijn. Door het wegnemen van lymfeklieren kan er een secundair oedeem optreden in de arm, het been of midline (bv. ter hoogte van de borst of in de genitale regio). 

 

De behandeling zal erin bestaan om bij de start het oedeem goed in beeld te krijgen door middel van enkele testen en metingen. Eens het oedeem gediagnosticeerd is, proberen we de zwelling weg te krijgen met compressie, oefentherapie en drainage volgens Belgrado (fill and flush techniek). Vaak gaan we van start met een intensieve fase. 

 

Daarna is er een opvolgingsfase waarbij een compressiekous wordt aangeraden. Dit is van groot belang om het oedeem onder controle te houden. Elke behandeling wordt de huid grondig gecontroleerd op wonden en insnoeringen. Manuele lymfedrainage en oefentherapie staan dan op de voorgrond.